SUSHI -  寿司 GALERIA:
Japońska uczta w Sushi Family w Groblicah 10.02 2018r. przygotowana przez Dariusza Ciesielskiego i jego zespół – warsztaty na których mogliśmy się nauczyć krok po kroku jak zrobić sushi.
Sushi potrawa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowymoraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego ziarna sezamowego. Ze względu na bardzo krótki termin przydatności do spożycia, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia.  Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych. Z tego powodu odradza się także picie wody. Do sushi najczęściej zamawia się zieloną herbatę oraz napój aloesowy.

A.E.Drabczyk